Tuesday, December 20, 2005

Κακό client... κακό !!!!!


Μερικοί private torrent trackers (που πρέπει κανείς να κάνει register και που έχουν ratio) άρχισαν να κάνουν ban στον γνωστό client BitComet. O λόγος είναι ότι δεν σέβεται το private flag των torrents και κάνει κακή χρήση του DHT network. Ας τα πάρουμε με την σειρά.

DHT: Distributed Hash Table (http://en.wikipedia.org/wiki/Distributed_hash_table και http://wiki.bitcomet.com/help/DHT_Network_in_BitComet). Αυτό που ουσιαστικά κάνει είναι να δημιουργεί ένα virtual network μεταξύ των clients κατευθείαν ΧΩΡΙΣ να μεσολαβεί tracker. Τι σημαίνει αυτό ? Ότι μπορεί ένας client να βρει και να συνδεθεί με peers ακόμα και όταν δεν υπάρχει tracker ή αυτός είναι down για κάποιο λόγο. Αυτό επιτρέπει να συνεχίζετε το swarm χωρίς tracker και επίσης μπορείς να κάνεις host ένα torrent ΧΩΡΙΣ tracker. Και αν διαβάσετε το Link στην wikipedia θα δείτε ότι το DHT υπάρχει σε ΠΟΛΛΕΣ p2p υλοποιήσεις και για πολλές χρήσεις.

Αυτό το κάνει το BitComet client είναι να αγνοεί το private flag που έχουν μερικοί private trackers (private flag σημαίνει from tracker only !!!). Επίσης αυτό που κάνει το BitComet είναι να χρησιμοποιεί το DHT layer ανεξάρτητα από το αν βρίσκει ή δεν βρίσκει trackers. Το DHT σχεδιάστηκε και υλοποιείτε με αυτό το σκεπτικό. Ότι θα πρέπει να ενεργοποιείται ΜΟΝΟ όταν δεν υπάρχει ή δεν βρίσκει tracker (κάτι σαν backup tracker). Ενώ δηλαδή το BitComet βλέπει το torrent ότι έχει ένδειξη private (που σημαίνει ότι κατεβαίνει από τον private tracker ΜΟΝΟ) , αυτό ενεργοποιεί το DHT έτσι και αλλιώς για το συγκεκριμένο torrent. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γίνει διανομή του torrent στο DHT layer (στο εικονικό δίκτυο) και να «ξεπεράσει» το οποιοδήποτε ip logging του tracker και την μεταχείριση του client με ratios. Το πρόβλημα γίνεται πιο μεγάλο μιας και το BitComet υποστηρίζει το Peer Exchange (γνωστό και σαν multitracker ….περισσότερα εδώ ) μεταξύ των peers (των clients δηλαδή).
Παράδειγμα: είμαι μέλος σε ένα private tracker και κατεβάζω το torrent1.Οταν το κατεβάσω αποφασίζω να το ανεβάσω (upload) σε κάποιο public tracker. Όταν το ανεβάσω, στο torrent που θα υπάρχει στον puclic tracker θα περιέχει πληροφορίες όπως η Ip μου καθώς και οι Ip των private peers από τον private tracker !!!!. Έτσι όταν πάει κάποιος να το κατεβάσει από τον public tracker που έχει πχ 10 seeds, θα αρχίσει να το κατεβάζει ταυτόχρονα και από τους άλλους πχ 30 seeders του private tracker. Και αυτό οι owners των private trackers το θεωρούν κλέψιμο. (Βλέπει κανείς την ειρωνεία εδώ ? Οι κλέφτες να αποκαλούν τους άλλους κλέφτες! Και ναι θα μου πείτε ότι το torrent έχει και legal use όπως η διανομή μεγάλων αρχείων όπως πχ κάποια Linux Distridutions. Well…. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ κιόλας….δεν χωράω. Don’t get me wrong… είμαι υπέρ των torrents και του «μοιράσματος». Απλά μια παρατήρηση)

Επίσης το να είναι ένα torrent private σημαίνει είτε ότι έχει φτιαχτεί έτσι από τον torrent client (πχ μtorrent,Az,BitComet…δηλ το flag είναι μέσα στο torrent) είτε ότι ο tracker κάνει announce ότι το torrent είναι private. Η πιο ασφαλής λύση είναι να γίνει το αρχείο torrent από την αρχή με το flag private (κάτι που κάνουν ήδη μερικοί torrent clients όπως ο μtorrent που αγνοεί το private announce του tracker και βλέπει μόνο αν το έχει το ίδιο το torrent). Δείτε εδώ

Δεν θα ήθελα να σχολιάσω αν είναι καλό ή κακό το ότι κάποιοι private trackers έχουν κάνει ban το BitComet ver. 0.60 (οι παλιότερες versions δεν έχουν πρόβλημα και δεν έχουν γίνει ban). Ούτε και θα αναφέρω για leechers και ratio κλπ. Ο καθένας το βλέπει από την δική του σκοπιά. Αυτό για το οποίο λυπάμαι είναι ότι το BitComet σαν client είναι πολύ καλός και έχει μερικά features που δεν τα έχει κάποιος άλλος client όπως protocol header encryption για αποφυγή filtering από τους providers (μερικοί το λένε end-to-end encryption) και ipfilter file σαν αυτό του emule για ban-άρισμα διαφόρων πχ leechers ή ακόμα και RIAA/MPAA).Δεν του αξίζει τέτοια μεταχείριση. Προς το παρόν οι developers του BitComet έχουν σαν τελευταία έκδοση την 0.59 και όχι την 0.60 (την οποία μπορείτε ακόμα να την βρείτε στο internet). Όποιος θέλει την έκδοση 0.59 που ΔΕΝ γίνεται ban από διάφορους private trackers μπορεί να την βρεί εδώ

Ps: Ξέρετε ότι και η Microsoft έχει κάνει Research πάνω στο θέμα file-sharing μέσω τεχνολογίας torrent ? Αν όχι τότε δείτε εδώ. Είναι ακόμα στα χαρτιά το όλο project αλλά πολύ θα ήθελα να το δω να υλοποιείτε.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home